Agenda

Catalaanse feesten en tradities: De Correfoc en de “Diables”


De Correfoc is een show die plaatsvindt in de straten van steden en dorpen, waar het doel is om de pyrotechniek te vermijden die wordt gebruikt door de “Diables” en de denkbeeldige en mythologische wezens aan wie het wordt voorgesteld. Het is een evenement dat voornamelijk in Catalonië wordt gehouden, maar ook verspreid is over Valencia, de Balearen en Noord-Catalonië. Het heeft zijn wortels in de Dans van de Duivels al gedocumenteerd in de twaalfde eeuw, maar het duurde tot de twintigste dat het zijn huidige vorm aannam.

De term Correfoc ontstond in verschillende grote festivals of populaire vieringen van Catalonië, zoals een geïmproviseerde manifestatie van het volk, draken en de “Diables” die samen onder vuur draaiden, springen en dansen. Tijdens het decennium van de jaren 80 en 90 verspreidde het zich over de geografie van de Catalaanse landen.

De Correfoc

Hoewel het een fascinerende en erg leuke traditie is waaraan iedereen kan deelnemen, moet je je ervan bewust zijn dat het gevaarlijk kan zijn als je niet oplet. Dus hier zijn enkele aanbevelingen om van dit geweldige feest te genieten!

  • Goed behandeld: We weten het, het is zomer, het is heet, maar we willen niet eindigen vol met brandwonden, een lange broek (een spijkerbroek is ideaal), een sweatshirt en een strooien hoed om het hoofd te beschermen.
  • Door niet te verdrinken: De hoeveelheid pyrotechniek die wordt gebruikt in de Correfocs is immens en wordt toegevoegd aan de smalle straatjes van veel Catalaanse steden en de mensen blijven amper waar ze kunnen ademen; raak echter niet overweldigd, bind sjaals om je nek en bedek je mond om de lucht te filteren.
  • Zorg met de ogen: Vonken vormen een gevaar, niet alleen voor je huid, maar ook voor je ogen. Mijn aanbeveling is dat je zwembril draagt, hoewel het een grap lijkt, ze zijn zeer effectief, je zult het op prijs stellen 😉
  • Compatibele en aangepaste hoogte: Je gaat rennen, bewegen en meer dan één duw ontvangen, dus het is beter om comfortabele en strakke schoenen te dragen.
  • Veel water: Je zult erg heet worden en je zult veel rook inademen … Dat minder dan wat water te drinken nemen, je nog meer beschermen tegen de vonken en zelfs af en toe een brandwondje behandelen.
  • En tenslotte het belangrijkste advies … Denk na voordat je iets doet. Je gaat erheen om plezier te maken, iedereen zal plezier hebben, maar vergeet niet dat je niet alleen bent en dat er veel mensen bij je zijn, dus handel op een verantwoorde manier. De “Duivels” kijken uit voor de lol en voor de veiligheid van iedereen, dus zullen ze niet aarzelen om je eruit te halen als ze zien dat je niet handelt zoals je zou moeten doen.

De Correfoc

Als je al deze tips opvolgt, verzeker ik je dat je zult genieten van een van de beste Catalaanse tradities, leuk en vol adrenaline. Goede reis!

Vond je dit artikel leuk? Wil je de Correfoc uit de eerste hand ervaren? Klik hieronder en we helpen je waar je ook bent, zodat je kunt genieten van deze ervaring en de stranden van de Costa Brava

Boek uw accommodatie bij ons



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *